miércoles, 20 de abril de 2011

ALPINISMO EN LA CERDANYA

19-04-2011 GRAN DIEDRE AL PICO DE LES VALLETES 300m 80º M4

El pico de les Valletes está situado a la izquierda de la punta de la Vinyola, en la zona de Porte Puymorens. En este pico hay una vía de verano, el Gran Diedro, que algunos o poquísimos inviernos, se convierte en una de las gulotillas más bonitas y mantenidas de la zona. Todos los años le vamos haciendo, los flipados de la Cerdanya, un seguimiento en nuestras numerosas excursiones con esquís al pico de la Mina. Este año, cuando pensábamos que se habían acabado las alpinadas por estas tierras, nos hemos acercado a ver que tal. Uno de los flipados con muchas canas, en una de las excursiones antes mencionadas, ve, no se si con gafas o sin ellas, que hay hielo en el gran diedro. Una distendida, divertida y tendinítica tarde en Greixa, nos chiva, que le parece que puede estar formado el gran diedro. Pues a les Valletes a ver que tal.













Ferrán Rodriguez “El churrero” a última hora, se lo puede montar, como dice el “un poco apuring” y nos acompaña al Marques “Jaume Pubill y a mí. Están los desayunos de la 1 y los desayunos del Churrero, estos últimos, nos obligan a quedar un poco más tarde, pero no hay tiempo que no se pueda recuperar, je, je. Aproximación a ritmillo engañoso y en 1h nos plantamos debajo de les Valletes, no han tenido tiempo ni de quejarse, pero al parar, alguno ha dejado salir de su boca algún juramento je, je. El churrero, que es “Juan Palomo yo me lo guiso yo me lo como”, dispara primero y se pilla las dos últimas tiradas. Antes de que medie palabra, miro al Marqués y le digo: las dos del medio me las pillo yo, tú te pillas la rampa, que haremos a pelo, que este invierno has escalado más que todos nosotros juntos je,je… Subimos por la rampa 55º por nieve dura y rápidamente nos plantamos a pie de gulotilla. Reunión a la izquierda a pie de gulote. Primera tirada preciosa, con hielo pasos mixtos y una pequeña campa de nieve que nos deja en la 2ª reunión ( a la izquierda) largo de 60m.







La siguiente tirada, que es nuestra segunda, sigue la misma tónica pero menos mantenida, 55m reunión a la derecha. La tercera tirada es brutal y quizás la más mantenida y difícil, encontramos tramos mixtos y dos desplomillos de ponerse bien, hay una reunión intermedia que nos hemos saltado y hemos montado reunión (Camelot del 2 y 3) después del segundo desplomillo, 50m. La última tirada también es muy bonita menos mantenida pero toda en hielo, nieve en la parte final. Hemos disfrutado como locos, la vía está en unas condiciones excepcionales, se asegura bien pero no es fácil, hay que escalar. Material: Aliens rojo, amarillo y verde, Camelots 0’75 al 3, juego de tascones, los tres pitones y 4 tornillos de hielo. Nosotros no llevábamos tornillos ya que, un caraja, que casualmente escribe este articulo, se los ha dejado en el coche.









11 comentarios:

Toni Sanglas dijo...

Eres el P.TO REY!!!

Anónimo dijo...

Ei, no vau trobar un mosquetó taronja a la R2 i una cinta cosida? El vam deixar nosaltres a principis d'abril (la neu allà estava sense tranformar i vam passar de liar-nos a artifo)...

trepetxu dijo...

bones Gaston, volem anar-hi JA, quan deixi de ploure, o amb paraigües. aproximació caminant, o molen els esqís encara? La virgule està blanqueta també?
merci d'entrada,

adrià

Alfonso Gaston dijo...

Anonimo vam trobar la teva cinta i el teu mosqueto, s'ho va qedar el marques q es un coleccionista de objetos perdidos. Trepetxo Ara no se com està per anar amb skis i tampoc se a dia d'avui com està la via ja q porto uns dies fora. De totes maneres si no han pujat molt les temperatures val la pena una visita.

Anónimo dijo...

Bones, vols rebre més visites al bloc i formar part de la comunitat blocaire del Pirineu, fes-te membre de Blocaires del Pirineu, http://blocairesdelpirineu.com.
Les teves entrades s'actualitzaran al nostre web juntament amb les de els altres 120 membres!
Anima't no costa res.
Salut i gràcies!

Anónimo dijo...

bones gaston, la veritat és que està per disfrutar-la!
un dubte, us vau ficar per la linia-variant que hi ha sortint de R2 a la dreta, el filet blanc que canta tant? hi ha una foto, la 3a crec, que no em quadra i voliem tornar a intentar aquesta sortida... basicament era per aclarir-nos.
gracies de nou!

adrià

Alfonso Gaston dijo...

Adria, nosaltres vam fer el gran diedre. El diedrillo que dius si que canta, jo no l'he fet mai. si vas i esta be ,i val la pena digues algo. salut

laura pi dijo...

Ara si que canta moltisim el diedre de la dreta amb tanta neu dura i gel, nosaltres ens ho vam mirar molt pero vam optar per fixar la gran classica del diedre, poder el mes "guarrillo" es la trave d'entrada que surt desde la segona reunio.
Sabeu si a aquella variant s'ha ficat algu?
Mil gracies per piar-la, ja ens pensavem que les alpinades a Pirineus ens deixarien el marcador a zero.

Josep dijo...

Alfons, i el Marques és molt gelós dels objectes perduts? És per si ho podria donar a l'Alfons Valls perquè ho deixi a Tírvia quan hi vagi... encara que tampoc seria cap drama si no és possible.

Josep

Pau dijo...

Bones,
primer de tot gracies per piar i compartir la info, ara les condicions estan encara millor que quan hi veu anar vosaltres.
Ahir erem tres cordades a la via més uns francesos a la Vinyola!!Com que erem els ultims i el diedret de la dreta que comenteu crida MOLT no vem poder evitar ficar-nos-hi.
La linea és molt guapa i molt fina, molt recomenable pero amb trams expos. Va sortir un primer llarg de gulotilla xulissim i un segon més delicat amb trams mixtes molt dificils i a trams neu molt poc consistent enganxada. Tercer llarg de tramit a sortir. No vam trobar res de material ni senyals de pitonar i la linea ha quedat també neta, ara, sort dels sis pitons que duiem doncs els vem posar tots.
Si coneixeu algun "expert" de la zona que conegui si estava o no oberta us agrairia la info, un altre cop. El meu telefon es 630345224.
Salut!!!

Pau Herrero

Pau dijo...

Comentar també que seguidament vam repalar i pujar el gran diedre i està perfecte, tot amb gel. Quan tingui temps intenta posar una ressenyeta de la variant a infohielo
Pau