sábado, 12 de mayo de 2007

ESQUI DE MUNTANYA A NORUEGA

ALPS DE LYNGUEN I TROMSO

La falta de neu al Pirineu durant pràcticament tot l’hivern i les ganes d’esquiar a llocs nous ens motiva a comprar un bitllet a Tromso. La idea la vam treure d’un article del Vertex, en aquest ens expliquen una travessa en vaixell pels fiords Noruecs fent parades per pujar cims arran de mar.


Nosaltres com que som mes de terra que d’aigua decidim llogar un cotxe i moure’ns amb aquest per la zona. Arribem a Tromso el dia 4 de maig. La primera imatge abans d’aterrar es un contrast entre el blau fosc de l’aigua i el blanc intens del terra.
Hem de llogar dos cotxes per que som 7: Alfons, Gemma, Oriol. Ricard, David, Santi i jo. Ens dirigim a Svensby, per arribar-hi hem d’agafar un ferri. El lloc és brutal, lloguem una cabana per 700 corones al dia. Ens instal·lem a la cabana, son les 8 del vespre i sembla que siguin les 10 del mati, és ple dia. Amb aquestes condicions decidim anar a fet el Steinfjellet 1100m. Deixem el cotxe a la primera pista que hi ha després de Bont a la dreta. Continuem per la pista amb esquís als 2’ la deixem i pugem pel lloc més evident pel mig d’un bosc de bedolls fins la carena que baixa del cim. A les parts altes hi ha molta neu acumulada i les cornises son enormes, s’ha d’anar amb compte. la vista des del cim és espectacular amb una perspectiva dels Alps de Lynguen molt bona. Haurem de triar molt be els cims ja que hi ha molta neu a partir dels 500m i alguns cims conviden més a fer alpinisme que no pas a esquiar.... han estat 2h 30’ de excursió amb una baixada brutal amb el mar de testimoni.

05/05/07
El dia surt gris i no pinta molt bé. Decidim fer la cota (711m) del Rundfjellnasen. Aparquen el cotxe al final de la pista que passa al costat de l’església de Storvoll. La pujada és molt suau i progressiva. Hi ha molta boira i això ens fa estar molt atents a l’itinerari. El tros final és una mica més dret però sense cap complicació. La baixada la fem seguint les traces de pujada .... hem trigat 1h 25’ en total.

Per la tarda millora el temps i decidim anar a fer el Kaurigtinden (1289m). deixem el cotxe a Lynguen. Agafem direcció el refugi de Skihita i passem per davant. Seguim cap a el cim entrant per l’esperó NE. S’ha de fer atenció amb les plaques de vent. El cim es estret i pot estar gelat...La baixada es pot fer pel mateix lloc o per la cara W direcció refugi Gjerdvassbu i després flanquejar cap a l’Est per retrobar la traça de pujada i retorn al cotxe en total 2h 30’ d’activitat. La baixada és molt bona.

06/05/07
Anem a pujar el Stormheim-fjell (1100m). Venint de Tromso i a uns 2’5 km abans d’arribar a Breivik (lloc on agafem el ferry per anar a Svensby), hi ha una carretera que va a Ullsfjord. A uns 4’5 de la cruïlla aparquem el cotxe. Nosaltres vam trobar traces velles i algun pal indicant una mica el camí. De totes maneres es molt evident hem d’anar direcció la carena i un cop hi hem arribat continuem per la mateixa fins el cim. La baixada és molt bona.
A la tarde fem una excursió a peu vora mar fins el cap de Sorkublen. 45’ .

07/05/07
El dia torna a ser una mica gris, ens decidim pel Rundfjellet (1300m). de Lynguen anar cap a Kualvik, 500m abans d’arribar agafar una pista a la dreta, hem de fer 2 km fins al final. Trobem una senyal en un arbre que posa Alpen Guitte, arribar al refugi. Sortint del refugi hem de baixar al barranc, creuar-lo i començar a pujar en direcció sud, sud-est fins al cim. La piràmide final la pugem per l’aresta nord-oest . Atenció a la cornisa...

08/05/07
Continuem sense tenir un dia perfecte de sol. Pugem el Skarlintinden (857) i el Storfjellet (1089) fins el coll, la pujada al cim requereix material d’escalada.
Agafem la carretera q que va Breivik fins a Tromso, a uns 9 km i abans d’arribar a un revolt a esquerra pronunciat que a la vegada te un pont sobre el riu, hi ha una pista. Aparquem el cotxe. Seguim la pista fins posar-nos a la vertical del barranc Russevankelva. Anar direcció el barranc, hem de creuar un rierol i pujar per l’esquerra del barranc fins arribar a un coll molt gran . Del coll anar a buscar la carena que ens queda a l’esquerra sempre pel lloc més evident fins arribar al cim Skarlintinden. La baixada la dem pel mateix lloc, creuem un gran plató en direcció el coll que hi ha a l’esquerra del Storfjellet. Pugem fins a sota el coll el tros final fins arribar al coll el fem amb esquís a l’esquena, pendent de 45º. D’aquí podrem pujar si portem alguna corda i una mica de material fins el cim. Nosaltres no el portem i baixem pel mateix lloc amb tendència a l’esquerra fins trobar les traces de pujada i d’aquí fins el cotxe.

09/05/07
El dia torna a sortir una mica gris. Anem a fer un bucle de tres cims el Svarthamartinden (891), la cota 1075 i el Svarvarfjellet. En total 1600 m de desnivell positiu.
Sortim del càmping d’ Ovrevoll i agafem la carretera que va a Oldervik, a uns 12km hi ha un coll (127m), trobarem un aparcament. Pugem en direcció el pic Svarmantinden pel llom anem a buscar mitjançant una diagonal el coll, d’aquí pugem la cota 1075. baixem pel mateix lloc fins el coll i d’aquí pugem el pic Svarmantinden. Tindrem una bona vista del poble d’Oldervik enfonsat 1000m per sota. Baixem en direcció Oest fins trobar les traces de pujada i d’aquí fins al cotxe. Al cotxe es fan dos grups un va directament amb cotxe fins el càmping i l’altre ens anem apujar la cota 533 Svarvarfjellet. Hem de fer un planer-baixada una bona estona en direcció NW uns 5 km, important portar bruixola en cas de boira , fins arribar pràcticament al càmping.

10/05/07
Avui toca fer el cim que queda just sobre de Tromso. És el primer que vols pujar quan arribes a la ciutat. Agafem la carretera E-8 que va de Tromso a Breivik. Abans de Tomasbakken trobem un càmping a l’esquerra al que accedim per una pista fent uns 250m. Aparquem el cotxe al costat d’una granja de conills, demanem permís per aparcar. Pugem entre bedolls en direcció nord i per l’esquerra del barranc en direcció el coll, un cop al coll seguirem l’aresta fins el cim. Molta atenció amb la cornisa!!!
A la tarda fem una petita excursió a peu fins el Auskarnakken (122m ). Agafem la carretera que va de Skittenelv fins Oldervik. Girem a l’esquerra fins Skotscetet. A l’esquerra surt un camí que puja en direcció a la cota 122. la baixada la fem pel mateix lloc.

11/05/07
Avui és el nostre darrer dia per aquestes terres. L’avió surt a migdia i si volem fer alguna activitat tenim que espavilar. Ens decidim per la cota 957 del Fagerfjellet Vavrrosvarri. Agafem la E8 en direcció Fagernes. Aqui agafem la carretera que va a Breivik a uns 500m trobem un entrant a la dreta on podrem deixar el cotxe. Pugem per un bosc de bedolls direcció un llom que ens porta a la cota 871 des d’aquí continuem per la carena en lleugera pujada fins la cota 957. la baixada la fam pel mateix lloc. A tota pastilla ens adrecem al càmping per recollir trastos fer una dutxa i començar a planejar la pròxima sortida......

No hay comentarios: